История

През 2014та година, комедиантът Иван Кирков, стартира Първи Фестивал на Комедията София 2014. Целта на фестивала е да събере най-добрите стендъп комедианти от страната, Европа и света на една сцена. Фестивалът дава началото на първия бум на стендъп комедията в страната ни.

Преди Фестивал на Комедията

През 2012та година, стендъп комедията в България е почти никому неизвестно изкуство. Това и любовта му към жанра, кара Иван Кирков да се завърне от Австрия и да основе компанията за стендъп комедия Комеди БГ, чиято цел е да популяризира жанра в страната.

стендъп комеди с Майкъл Уинслоу
Иван Кирков в Бекстейджа с Майкъл Уинслоу от Полицейска Академия през 2013та.

Две години по-късно в компанията работят вече няколко професионални стендъп комедианти и Кирков решава, че е време да доведе и международни таланти на българската сцена.

Иван Кирков и Васил Ножаров Стендъп Комедия
Срещата между Иван Кирков и Васил Ножаров се оказва основен крайъгълен камък в историята на българската стендъп комедия


Първият Фестивал на Комедията София 2014та събира комедианти от 7 държави заедно да говорят и обменят идеи, а българската публика за първи път вижда звезди от световна класа на родна земя.

фестивал на комедията
Откриване на Първи Фестивал на Комедията – Иван Кирков, Марина Орсаг, Никола Тодороски и Катерина Врана.


Последва Втори Фестивал на Комедията София 2015, а през 2016та Комеди БГ и Иван Кирков канят в България и първата стендъп суперзвезда от световна величина – Джими Кар.

стендъп комеди Джими Кар
Иван Кирков, Джими Кар и Доминик при организирането на 3 шоута на Джими Кар в региона.


Започват и първите изяви в Зала 1 НДК на комедиантите на Комеди Клуб София. Първото им шоу там е през 2017та, а през 2018та те имат общо 3 шоута в най-голямата зала в България.

стендъп комеди НДК рекордно шоу
Комедиантите на Комеди Клуб София на най-голямото стендъп комеди шоу, правено някога в България през 2018та.


Оттук фестивалът на Комедията тръгва стремглаво нагоре, като през 2018та беше посетен от над 9 000 души.

стендъп комедия с Еди Изард в България
Еди Изард и Иван Кирков след едно от най-значимите стендъп комеди шоута, правени в България.


Комеди Клуб София Сцена 1,2 и 3 и Зала 1 НДК са основните сцени на Фестивал на Комедията и дом за най-добрите стендъп комедианти в България.

Обещанието на организатора на Фестивал на Комедията София.

По време на Фестивал на Комедията можете да станете част и от най-големите Open Mic шоута в страната. Комеди Клуб София е част от Фестивала на Комедията. Титлата Резидент на Комеди Клуб София е най-високата титла в българската stand-up comedy.